Oświadczenie ws. zwolnienia pana Romana Szełemeja

Szanowni Państwo, my – samorządowcy zrzeszeni w Stowarzyszeniu Dolny Śląsk Wspólna Sprawa - jesteśmy oburzeni zwolnieniem pana Romana Szełemeja z pracy w wałbrzyskim Specjalistycznym Szpitalu im. dra Alfreda Sokołowskiego.

Roman Szełemej pracował w placówce nieprzerwanie od 36 lat. Decyzja o zwolnieniu przypada w czasie kiedy dr Szełemej głośno i zdecydowanie wypowiada się o konieczności ratowania polskiej służby zdrowia, gdy otwarcie alarmuje opinię publiczną o katastrofie jaka czeka polskie szpitale. Gdy pacjenci – w związku z brakiem działań Ministerstwa Zdrowia – czekają w wielotygodniowych kolejkach do specjalistów, a biały personel protestuje, walcząc o zapewnienie godnych warunków pracy.

Roman Szełemej jest zwolniony po tym, gdy jego działania doprowadziły do niezaprzeczalnego, ogólnopolskiego sukcesu jakim była akcja powszechnych szczepień przeciw covid-19 w Wałbrzychu.

Dlatego mówimy to wprost - zwolnienie Romana Szełemeja to część gry politycznej. Gry, która w przededniu kolejnej fali pandemii koronawirusa, jest igraniem ze zdrowiem i życiem mieszkańców naszego regionu. Wskutek tego działania wałbrzyski szpital stracił wiarygodnego lekarza, który był twarzą walki z pandemią.

Decyzja o zwolnieniu dra Szełemeja bije nie tylko w jego dobre imię, lecz przede wszystkim w pacjentów Szpitala i szerzej – w ochronę zdrowia mieszkańców Wałbrzycha i Dolnego Śląska. To wreszcie decyzja łamiąca procedury kodeksu pracy, niemoralna i kompletnie irracjonalna w obliczu pandemii covid-19 oraz problemów w służbie zdrowia.

Uprawianie polityki kosztem ludzkiego zdrowia i życia jest zachowaniem skrajnie nieodpowiedzialnym, na które nie ma i nie będzie naszej zgody.

z poważaniem
Stowarzyszenie Dolny Śląsk Wspólna Sprawa